W początkowej fazie przeziębienia warto spróbować wzmacniać swój organizm za pomocą domowych sposobów. Naturalne kuracje bardzo dobrze działają na nasz system odpornościowy, a także przyspieszają usuwanie chorobotwórczych drobnoustrojów, dlatego dzięki nim jesteśmy w stanie skutecznie wyleczyć przeziębienie. Do roślinnych produktów spożywczych, które szczególnie warto zastosować w czasie choroby z cała pewnością należy czosnek.
Dlaczego na przeziębienie warto stosować czosnek?
Czosnek nazywany przez wiele osób naturalnym antybiotykiem to bardzo dobra broń do walki z chorobą, posiada on, bowiem bardzo silne właściwości bakteriobójcze. Należy zaznaczyć, że roślina ta szczególnie dobrze radzi sobie z niszczeniem tych drobnoustrojów, które odpowiedzialne są za rozwój przeziębienia czy nawet grypy. Czosnek zawiera związki siarkowe, dlatego też jeżeli będziemy go regularnie spożywać możemy uchronić się przed sezonowymi infekcjami. Doskonale sprawdzi się on także już w trakcie choroby. Jego walory zdrowotne porównywalne są do właściwości penicyliny. Pamiętajmy, że spożywanie tego warzywa zmniejsza nasilenie objawów przeziębienia oraz skraca czas trwania choroby.
W jakiej postaci najlepiej stosować czosnek na przeziębienie?
Czosnek najbardziej wartościowy jest w postaci surowej. Poddany obróbce termicznej traci, bowiem swoje działanie bakteriobójcze. W przypadku infekcji należy spożywać od 2 do 3 ząbków dziennie. Najlepiej rozgnieść go na 10 minut przed spożyciem (ma to związek z powstaniem allicyny). Z czosnku można przygotować także domowy syrop. Wystarczy, że ząbki z 1 główki czosnku przeciśniemy przez praskę dodamy do tego 3 lub 4 łyżki miodu i sok z 1 cytryny. Taką mieszankę należy umieścić w słoiku, a następnie zalać 1 szklanką przegotowanej, letniej wody. Całość musimy dokładnie wymieszać. Zakręcony słoik należy odstawić na 2 dni (najlepiej w ciemne i chłodne miejsce), po tym czasie syrop będzie nadawał się do spożycia. Pamiętajmy, że taki syrop należy przechowywać w lodówce. Dorośli mogą spożywać go w ilości 2 łyżek dziennie.