Zdrowie człowieka w dużej mierze jest uwarunkowane od własnych decyzji. Od człowieka w dużym stopniu zależy jak będzie się czuł i w jaki sposób funkcjonować będzie jego organizm za kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat. Dostarczając sobie pożywienia, warto pamiętać, by było ono jak najbardziej wartościowe.
Różnorodne posiłki
Bardzo ważne jest dostarczanie zróżnicowanych posiłków. Produkty powinny być nie tylko zdrowe, ale i przede wszystkim różnorodne. Takie działanie zapewni dostarczanie własnemu organizmowi tylko odpowiednie składniki, niezbędne do codziennego funkcjonowania. W każdym dniu dieta powinna być bogata w białka, węglowodany, zdrowe tłuszcze i duże ilości warzyw. Węglowodany zaleca się spożywać w pierwszej połowie dnia, ponieważ będą one źródłem energii na resztę dnia. Podobnie z owocami, a dodatkowo lepiej jeść je osobno. Druga połowa dnia powinna być poświęcona na białko, które dostarczy odpowiedniego budulca. Trzeba jeść mniej, ale częściej. Komponowanie posiłków powinno zawierać w sobie węglowodany i warzywa lub białko i warzywa.
Systematyczne pory jedzenia oraz ich jakość
Regularność jest niezwykle istotna. Posiłki winno się przyjmować co 2-4h, takie działanie ureguluje metabolizm i nie będzie miała miejsca czynność dokonywania zapasów tłuszczu na okres bez przyjmowania posiłków. Kuchnia powinna opierać się o produkty sezonowe, ponieważ są one źródłem wartości odżywczych w całkiem przystępnej cenie. Powinno się przyjmować jedynie te produkty, które zapewniają dobre samopoczucie. Całkowicie należy odstawić żywność wysoko przetworzoną, cukier, wszelkie desery oraz zmniejszyć spożywanie pszenicy, soli i produktów z krowiego mleka. Przykładać wagę należy do higieny w kuchni, odpowiednio przygotowywać posiłki i je przechowywać. Trzeba pamiętać, by dostarczać sobie zdrowych tłuszczów, które powinno łączyć się z surowymi warzywami. Zakupy powinno się robić w porach, kiedy odczuwamy sytość, wówczas wybierzemy znacznie mniej produktów, bez których świetnie sobie poradzimy, np. mniej w koszyku znajdzie się słodyczy i pustych kalorycznie przekąsek.