Korzyści, wypływające z diety bezglutenowej

Korzyści, wypływające z diety bezglutenowej

Dieta ta stosowana jest na całym globie ziemskim w sytuacji leczenia celiakii, alergii na gluten oraz niecelikalnej nadwrażliwości na gluten (NCGS). Wówczas trzeba posiąść wiedzę co można jeść i które produkty to produkty bez glutenu.

Zalety diety, zawierającej produkty bez glutenu

Osoby, cierpiące na nietolerancję glutenu, po zastosowaniu się do diety przestają narzekać na takie objawy jak: bóle głowy, problemy trawienne, biegunki na zmianę z zaparciami, złe samopoczucie, senność, zmienne nastroje, objawy agresji oraz problemy z układem nerwowym. Stosując produkty bez glutenu następuje obniżenie i regulacja tłuszczowej masy ciała. Zawdzięcza się to lepszemu funkcjonowaniu kosmków jelitowych, co powoduje, że wartości odżywcze są lepiej rozdysponowane w ciele człowieka.

Unikając glutenu unika się też wielu produktów, zawierających węglowodany, prowadzi to do redukcji masy ciała. Kolejną zaletą tej diety jest to, że przyczynia się ona  także do regulacji gospodarki wodnej. Co ważne wpływa ona jeszcze na samopoczucie oraz zdrowie. Występuje jeszcze poza medyczny aspekt, który sprzyja własnemu rozwojowi umiejętności kucharskich, eksperymentowaniu w kuchni i poznawaniu nowych smaków.

Korzyści, wypływające z diety bezglutenowej

Żywność bez glutenu

Jest ona dzisiaj łatwo dostępna czy to w stacjonarnych sklepach lub internetowych. Wykorzystanie tego rodzaju żywności wpływa na przygotowanie wartościowych i różnorodnych posiłków. W kuchni osoby, niejedzącej glutenu powinny znaleźć się: pieczywo bezglutenowe (zarówno chleb, jak i bułki), produkty zbożowe bezglutenowe (kasze, ryże, makarony, płatki, muesli, mąki), przyprawy bezglutenowe, pasztety i wędliny bezglutenowe. Tego typu produkty są również dostępne dla najmłodszej grupy wiekowej, rozpoczynającej swoją przygodę z poznawaniem smaków. Do rozszerzania diety można wykorzystać bezglutenowe kaszki. Osoby lubiące słodkości mogą skorzystać z przekąsek i słodyczy bezglutenowych, takich jak: bezglutenowe ciasta i ciastka, czekolady, batony czy cukierki.

Błędne stereotypy, występujące w świadomości ludzi

Po pierwsze ludzie bardzo często mylą celiakię z alergią pokarmową. Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, która polega na nietolerancji glutenu. Jedną z metod leczenia jest właśnie stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie osoby zmagającej się z tą chorobą.

Kolejnym stereotypem jest to, że jest to dieta dla każdego. Jest to mylne przekonanie, które w zupełności jest bezużyteczne, a czasem i kosztowne. Z glutenu powinny zrezygnować osoby, cierpiące na celiakię (nie tolerujące gluten) lub nadwrażliwe na gluten. Osoby odczuwające ból brzucha, biegunkę, uczucie ciągłego zmęczenia, biegunkę, wzdęcia, a nawet osłabienie mogą podejrzewać u siebie nadwrażliwość na gluten. Częściej spotykane są osoby z nadwrażliwością na gluten (6% populacji), aniżeli z celiakią (1% populacji).

Często spotyka się ze stwierdzeniem, że na diecie bezglutenowej nie można jeść pieczywa. Jest to błędne, ponieważ w asortymencie sklepów czy to stacjonarnych czy internetowych znajduje się pieczywo bezglutenowe, zarówno chleb jak i bułki.

Podobne artykuły