Czy sałatka jarzynowa może być zdrowa?

Czy sałatka jarzynowa może być zdrowa?

Sałatka jarzynowa to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Jej smak większości z nas kojarzy się z dzieciństwem oraz rodzinnymi spotkaniami, podczas których na stole nie mogło zabraknąć tej popularnej potrawy. Sałatka jarzynowa przygotowywana na bazie majonezu jest jednak daniem dość kalorycznym i tłustym, nie powinna być więc spożywana zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Chyba, że przygotujemy ją w odpowiedni sposób. Jaki? O tym powiemy poniżej!

Sałatka jarzynowa a kwestie zdrowotne

Sałatka jarzynowa to kultowe już danie, które w latach 80-tych i 90-tych XX w. gościło na wielu polskich stołach. Aktualnie potrawa ta odeszła nieco do lamusa, a wszystko to przez przekonanie wielu osób, że sałatka jarzynowa jest bezwartościowa, tłusta i bardzo kaloryczna. Wszystko zależy jednak od składników, których użyjemy do jej przygotowania. Warzywa, na których bazie powstaje ten popularny polski przysmak, same w sobie pełne są bowiem wartościowych witamin i minerałów, nie są więc niezdrowe, a wręcz przeciwnie. Jak więc przygotować sałatkę jarzynową, aby była nie tylko smaczna, ale także i zdrowa?

Bardzo ważną kwestią jest rodzaj warzyw wybranych do przygotowania sałatki oraz sposób ich obróbki termicznej. Wiele osób w pośpiechu sięga bowiem po groszek, kukurydzę i marchewkę w wersji konserwowanej. Warzywa w zalewie posiadają jednak z reguły bardzo wysoki indeks glikemiczny, przez co nie powinny znajdować się w jadłospisie osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność. Ich sposób przygotowania skutkuje także niższą zawartością składników odżywczych. Zamiast gotowych mieszanek warzywnych zdecydowanie lepiej więc sięgnąć po surowe warzywa i przygotować je samodzielnie na parze, co pozwoli zachować ich wszystkie cenne właściwości odżywcze.

Czy sałatka jarzynowa może być zdrowa?

Prosty sposób na zdrową i pożywną sałatkę jarzynową

Tradycyjna sałatka jarzynowa powstać może na bazie różnych warzyw. Do najbardziej klasycznych i najchętniej wybieranych przez Polaków należą marchew, cebula, kiszone ogórki, kukurydza, zielony groszek oraz ziemniaki. Niektórzy do domowej sałatki dodają także jabłko oraz pietruszkę. Wszystkie warzywa, za wyjątkiem cebuli i jabłka, warto przygotować samodzielnie w domu gotując je na parze lub tradycyjnie w garnku. Warzywa po obróbce termicznej powinny pozostać lekko chrupiące, co gwarantuje zachowanie w nich cennych witamin, minerałów oraz składników odżywczych.

Tradycyjna sałatka jarzynowa nie może się obyć także bez dodatku jajek i majonezu. Osoby, które dbają o linię lub chcą, aby ich danie było mniej tłuste, klasyczny majonez powinny zastąpić jego niskotłuszczowym odpowiednikiem lub w ostateczności jogurtem naturalnym. Możemy także pokusić się o samodzielnie ukręcenie majonezu w domu, co pozwoli cieszyć się jego doskonałym smakiem bez innych, zbędnych dodatków, w tym konserwantów i sztucznych barwników. Warto także zachować umiar i dodać niewielką ilość majonezu (kilka łyżek w zależności od ilości pozostałych składników), co pozwoli uzyskać umiarkowanie tłuste danie odpowiednie do spożycia dla każdej osoby.

Podobne artykuły